نشست شورای روسای کمیسیونهای تخصصی اتاق ایران با حضور رئیس و اعضای هیات رئیسه اتاق ایران با دستور کار واگذاری مدیریت نمایشگاهها به اتاق ایران و همچنین مطالبه بخش خصوصی درباره انتخاب رایزنان اقتصادی از بین فعالان اقتصادی برگزار شد.
روی کیفیت صادرات به عراق دقت و نظارت شود
صمد حسنزاده، رئیس اتاق ایران در این نشست گفت: همه به دنبال این هستیم که در اتاق ایران برای رفع مشکلات و نارساییهای اقتصادی قدمی برداریم و برای توفیق در این مسیر، باید در هر منطقه با توجه به آمایش سرزمینی که صورت میگیرد، فرصتهای اقتصادی آن شناسایی شده و مانند برگزاری همایش کرمان آیدکس، برای جذب سرمایهگذار اقدام شود.
او با اشاره به فعالیتهای جامعه نیکوکاری ابرار، اظهار کرد: در جلسه کرمان، آماری از کمبود فصاهای آموزشی کرمان و سیستان و جنوب خراسان ارائه و عنوان شد که این مناطق نسبت به بقیه بخشهای کشور مشکلات فضای آموزشی بیشتری دارند و با وجود شعارها از ابتداییترین امکانات آموزشی محروم هستند.
حسنزاده با بیان اینکه اتاق کرمان با کمک خیرین، ساخت 120 مدرسه را در برنامه قرار داده که 28 باب از آن به بهرهبرداری رسیده است، تصریح کرد: این مدارس در حد یک دانشگاه احداث شدهاند و اساتیدی از دانشگاههای بزرگ کشور مانند شریف با حمایت خیرین برای آموزش دانشآموزان در این مدارس حضور پید ا میکنند که نشان از خدمت بزرگ خیرین است.
رئیس اتاق ایران در بخش دیگری از صحبتهایش به سفر اخیر خود به عراق همراه با هیات دولت و رئیس جمهوری اشاره کرد و گفت: در این سفر با توجه به مذاکرات صورت گرفته و معاهدات امضا شده، اتفاقات خوبی رخ داد. در یکی از موارد درباره طلب 900 میلیون دلاری 40 شرکت ایرانی که پس از حمله داعش، عراق را به دلیل عدم امنیت ترک کردند و هنوز موفق به وصول طلبشان از عراقیها نشدهاند، مذاکره صورت گرفت و قرار شد که کمیته 3 نفرهای از عراق و ایران برای بررسی و وصول مطالبات این شرکتها تشکیل شود.
حسنزاده همچنین با اشاره به جلسه خود با رئیس اتاق بازرگانی عراق، گفت: در این جلسه عنوان شد با وجود اینکه محصولات ایرانی با کیفیت و استانداردهای خوبی تولید میشوند اما تبلیغات سوئی علیه کالاهای ایرانی وجود دارد و کشورهای ترکیه، هند، مصر، عربستان و چین برای تصاحب بازار عراق در حال سرمایهگذاری هستند.
رئیس اتاق ایران تاکید کرد: با توجه به رقبایی که در بازار عراق داریم، صادرکنندگان درباره کیفیت محصولات دقت و نظارت لازم را داشته باشند تا باعث بدنامی کالای ایرانی در این کشور نشود.
او با اشاره به اینکه بازار عراق فرصتهای زیادی در حوزه خدمات فنی مهندسی، صنایع غذایی، پتروشیمی، پلاستیک و … برای فعالان اقتصادی کشورمان دارد، افزود: امیدواریم که در سفرهای آینده دولت، برای اینکه نتیجه خوبی برای اقتصاد کشور حاصل شود، برای حضور هیاتهای اقتصادی برنامهریزی بهتری انجام شود.
مدیریت نمایشگاهها با اتاق ایران باشد
در ادامه موضوع برعهده گرفتن مدیریت نمایشگاهها توسط اتاق ایران، در این نشست مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
پیام باقری، نایب رئیس اتاق ایران در این زمینه با اشاره به جلسه هیات رئیسه اتاق ایران با محمد اتابک، وزیر صمت، یادآور شد: وزیر صمت در این جلسه از نماینده اتاق ایران برای مشارکت در کمیتههای راهبردی و تصمیمسازی وزارت صمت دعوت کرد. یکی از مطالبات ما این بود که مدیریت فرایندهای نمایشگاهی با اتاق بازرگانی باشد و اتاق ایران به نوعی مدیریت حوزه نمایشگاهی را بر عهده بگیرد که وزیر نیز از این مسئله استقبال کرد.
حسین پیرموذن، نایب رئیس اتاق ایران هم گفت: خروجی جلسه با وزیر صمت مثبت بود و در این جلسه اشاره کردم تا زمانی که وزیر جدید مدیران میانی را عوض نکند، چیزی تغییر نمیکند.
پیرموذن افزود: وزیر صمت هم معتقد بود که گلایه بخش خصوصی درباره نمایشگاهها به حق است. ۷ سال معاونت نمایشگاههای بینالمللی ایران بودم و در آن زمان مجوز نمایشگاه را اشخاص گرفتیم و به تشکلها دادیم اما در ادامه با اختلافاتی که بین دولت و بخش خصوصی شکل گرفت هم صندلی بخش خصوصی در مدیریت نمایشگاهها گرفته شد و هم حق مجوز تشکلها از بین رفت.
رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران هم در این زمینه با اشاره به اینکه در این زمینه با تعدد مجوزها، تعدد مراکز تصمیمگیری و تعدد نمایشگاهها مواجه هستیم، خواستار ساماندهی این مسئله شد و عنوان کرد: اتاق ایران یکی از سازمانهایی است که میتواند این چالش را رصد و به مسیر درست هدایت کنند.
سادینا آبایی با بیان اینکه باید تعریفی از نمایشگاه بینالمللی ارائه شود، اظهار کرد: آیا منظور از نمایشگاه بینالمللی، حضور کشورهایی است که خودمان هزینه رفتوآمدشان را متقبل میشویم یا کشورهایی که برای سرمایهگذاری واقعی میآیند. معتقدم که اتاق ایران باید به این چالش رسیدگی کند.
محمد لاهوتی، رئیس کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق ایران هم درباره واگذاری مدیریت نمایشگاهها به اتاق ایران یادآور شد: نمایشگاهها ابزار مناسبی برای توسعه تجارت خارجی در بخش واردات و صادرات هستند. در دولتهای دوازدهم و سیزدهم مقرر شد که اتاق ایران به عنوان ناظر در مدیریت نمایشگاهها عمل کند اما در بدنه و بخش اجرایی مقاومتها برابر اجرایی شدن این تصمیم بالاست و در صورت موافقت وزیر هم عملی شدن آن مشکل است و این سرسختی مدیران میانی باید شکسته شود.
محمود تولایی، رئیس کمیسیون مالیات اتاق ایران، هم با تائید مقاومت مدیران میانی، گفت: : وزیر حتی ساعت برگزاری نمایشگاهها را هم نمیتواند تغییر دهد. به بهانه ترافیک، نمایشگاه را تا ساعت 3 عصر میگذارند اما ساعت 5 کنسرت برگزار میکنند. معتقدم وزیر صمت باید ساعت برگزاری نمایشگاه را تغییر دهد و ساعت پایانی آن را 7، 10 و حتی 11 شب بگذارد. این مشکل را بتواند حل کنند، بقیه معضلات را میتوان حل کرد.
محمدعلی رضایی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران هم عنوان کرد: از زمان گرفتن کرسی اتاق در بخش برگزاری نمایشگاهها، سازمان توسعه تجارت همکاری نمیکند و نمایشگاهها با رانت برگزار میشود و باید به سمتی برویم که مدیریت برگزاری نمایشگاهها در اختیار اتاق ایران قرار بگیرد.
محسن امینی، رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران هم در این نشست با اشاره به از دست رفتن فرصت حضور در نمایشگاه هند اشاره کرد و خواستار تسهیل در حمایت اتاق ایران از حضور کمیسیونها در نمایشگاهها شد.
ساسان شاهویسی، دبیرکل اتاق ایران در ادامه گزارشی درباره چگونگی حمایت مالی از کمیسیونهای مختلف در نمایشگاههای بینالمللی ارائه داد و عنوان کرد که اتاق ایران در این باره حمایتهای لازم را در دستور کار دارد.
انتخاب رایزنان با مشورت بخش خصوصی صورت بگیرد
موضوع انتخاب رایزنان اقتصادی از بین فعالان اقتصادی نیز در این نشست مورد بررسی قرار گرفت. رئیس اتاق ایران با اشاره به اینکه درباره رایزنها مشکل بزرگی داریم، گفت: فعالان اقتصادی برای کسب اطلاعات از فرصتهای تجاری از سفارتخانهها با جوابهای مایوسکنندهای روبرو میشوند و آنها میگویند که ما به این مسائل ارتباط نداریم.
حسنزاده اظهار کرد: باید با تدبیری برای حل مشکل رایزنهای اقتصادی برنامهریزی اساسی داشته باشیم تا این مشکل برطرف شود.
نایب رئیس اتاق ایران هم در این باره گفت: رایزنهای بازرگانی باید مورد تأیید بخش خصوصی یا معرفی شده یا فعالان اقتصادی حاضر در آن بازار باشند و باید از طریق اتاق معرفی شوند.
باقری افزود: در این باره پیشنهاد اتاق ایران درباره ساز و کار، روش ماموریتها و انتظاراتی که از رایزنها وجود دارد، باید تنظیم و در اختیار دولت قرار داده شود.
پیرموذن هم با اشاره به اینکه رایزنها، ردیف بودجه حقوقی مشخص ندارند و همین مسئله سبب شده این جایگاه نتواند تاثیرگذاری لازم را داشته باشد، افزود: وزیر صمت علاقهای به واگذاری رایزنها به بخش خصوصی ندارد اما وی همواره بر معرفی و تائید رایزنها توسط بخش خصوصی تاکید کرده و در این باره نگاه مثبتی وجود دارد.
لاهوتی، رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق ایران هم در این باره اظهار کرد: رایزنهای اقتصادی در حال حاضر دولتی هستند اما سفارت هم از رایزنها حمایت نمیکند. باید اتاق باید یک پیشنهاد کامل و جامع را برای برطرف کردن این مشکل با نظر مثبت وزیر صمت تهیه و ارسال کند تا موانع برطرف شود.
تولایی، رئیس کمیسیون مالیات اتاق ایران هم معتقد بود که اتاق ایران باید در کشورهایی که ظرفیتهایی برای توسعه تجارت وجود دارد، افزاد مستعد و آشنا با بازارها را شناسایی و با آنها کار کند.
فرجالله معماری، رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران هم پیشنهاد داد: رایزنان اقتصادی باید از حالت دولتی خارج شوند و شخصیت حقوقی مستقل خصوصی برای آنها تعریف شود و حمایتهای لازم برای انجام فعالیتهایشان از آنها صورت بگیرد.
فاطمه قنبرپور، نایب رئیس کمیسیون حمل و نقل، لجستیک و ترانزیت اتاق ایران هم با انتقاد از اینکه رایزنها در شرایط اضطراری با ما همکاری نمیکنند و نگاه اداری به موضوع دارند، افزود: انتخاب و فعالیت رایزنها باید نظارت بخش خصوصی باشد، بهخصوص که وقتی رایزن وقتی در سفارت بنشینند، دولتی بودن سایه روی فعالیت او میاندازد.
محمود اولیایی، رئیس کمیسیون مسئولیتهای اجتماعی و حاکمیت شرکتی اتاق ایران هم معتقد بود باید برای انتخاب رایزنهای اقتصادی بدون توجه به اینکه آیا فعالیت اقتصادی دارد با نه، از افرادی استفاده شود که قدرت تسهیلگری دارند.
حضور فعال اتاق ایران در نمایشگاه کیتکس
در ادامه سادینا آبایی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، گزارشی از حضور اتاق ایران در نمایشگاه کیتکس ارائه کرد و گفت: در این نمایشگاه برای اولین بار در قامت اتاق ایران شرکت کردیم و همایش «چالشها و فرصتهای پروژه ملی فیبر نوری» و 2 نشست با موضوع «چالشها و فرصتهای زیست بوم موبایل» و «چالشها و فرصتهای تأمین در حوزه فناوری اطلاعات و جایگاه تأمین در اقتصاد دیجیتال» برگزار کردیم.
او با اشاره به استقبال گستردهای که از این همایش و نشستها شد، عنوان کرد: در برنامه هفتم توسعه پیشبینی 20 میلیون مشترک در پروژه فیبر نوری شده است. در این برنامه علاوه بر ساختمان، خانوار و کسب و کار هم به عنوان مشترکان در نظر گرفته شدهاند تا در پایان این برنامه اینترنت به یک سرعت مطلوب و بدون قطعی برسد.
آبادیی با بیان اینکه در آمریکا ضریب استفاده از اینترنت ثابت 90 درصد است، افزود: در ایران ضریب استفاده از اینترنت ثابت 28 درصد است که قرار است با اتمام پروژه فیبر نوری، کشورمان به میانگین جهانی برسد.
باقری، نایب رئیس اتاق ایران هم درباره پروژه فیبر نوری، تصریح کرد: پروژه فیبر نوری مدت مدیدی است در دستور کار قرار گرفته و در صنعت برق هم درگیر هستیم و دیتاها از طریق خطوط انتقال منتقل میشود. برای ارائه پیشنهادهای اجرایی بخش خصوصی و همچنین حضور در جلسات دولت در این زمینه باید کار جدی انجام شود و به پیوستهای عملیاتی نیاز دارد.
موانع جذب سرمایهگذاری خارجی برطرف شود
در بخش دیگری از این نشست فرشید شکرخدایی، رئیس کمیسیون سرمایهگذاری و تأمین مالی اتاق ایران به ارائه گزارشی از رویداد سرمایه گذاری خارجی در کرمان (کرمان آیدکس) پرداخت.
شکرخدایی با اشاره به اینکه با آغاز به کار دولت جدید، زمزمههایی درباره باز شدن فضا برای حضور شرکتهای خارجی شنیده میشود، گفت: در رویداد کرمان آیدکس با توجه به این زمزمهها، آسیبشناسی از دورههای گذشته که فضا برای سرمایهگذاری باز شده بود، صورت گرفت و عنوان شد که در آن دوره از فرصت به وجود آمده چه استفادهای کردیم و باید در دوره جدید چه برنامهای برای استفاده حداکثری از این فرصتها داشته باشیم.
او با اشار به مطرح شدن موضوعاتی مانند «کسب و کارهای فامیلی در ایران»، «استاندارد نبودن بستههای سرمایهگذاری»، «بیمه و بیمه کردن سرمایهگذاری» در پنلهای این رویداد، اظهار کرد: در این رویداد این سؤال مطرح شد که بدون حل مشکل رفع تحریمها، ارتباط بانکی و fatf امکان رشد ۸ درصدی هست یا نه. همچنین اشاره شد که برای خروج از ناترازی انرژی به 55 میلیارد سرمایهگذاری نیاز داریم که باید در مدت 5 سال هزینه شود. درباره ناترازی آب هم در این رویداد عنوان شد که این مسئله با پول حل نمیشود و باید ساختار و الگوی مصرف باید نهادینه شود.
تولایی، رئیس کمیسیون مالیات اتاق ایران در واکنش به این گزارش گفت: با توجه به معضلات موجود و مشکل جابجایی پول و نرخ فساد و سرمایهگذاری، سرمایهگذار خارجی به ایران نمیآید. بخش خصوصی باید واقعیتها را به صورت شفاف با دولت بگوید که چرا باید سرمایهگذاری خارجی صورت بگیرد و روی رفع موانع سرمایهگذاری تمرکز کند.
شکرخدایی، در واکنش به صحبتهای تولایی، عدم جذب سرمایه خارجی با توجه به موانع موجود را رد کرد و گفت: یک درصد صندوقهای سرمایهگذاری کشورها برای سرمایهگذاری در کشورهایی با ریسک بالا و بازده بالا است که ایران هم جزو این کشورهاست. با برگزاری رویداد کرمان آیدکس، 5 و نیم میلیارد دلار از ۱۷ کشور جذب شده است.
انتصابات وزیر صمت با مشورت بخش خصوصی صورت بگیرد
لاهوتی، رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق ایران در این نشست درباره انتصابات وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت، اظهار کرد: وزیر صمت خود را از بدنه اتاق بازرگانی میداند و انتظار داریم که انتصابات با همفکری و رایزنی با بخش خصوصی صورت بگیرد؛ چراکه اگر مدیران جدید بدون تعامل با فعالان اقتصادی انتخاب شوند، مشکلات گذشته، بهخصوص در سازمان توسعه تجارت تکرار خواهد شد و معضلات باقی خواهد ماند.
مرتضی حاجی آقامیری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایعدستی هم تاکید کرد: معتقدم که موضوع انتصابات وزرا باید پیگیری شود. در دوره قبل این انتصابات با هماهنگی بخش خصوصی نبود و امیدواریم در دوره جدید با هماهنگی و مشورت با فعالان خصوصی این انتصابها صورت بگیرد و این سبب خواهد شد با کم شدن چالشها مسئولیت وزیر هم کمتر شود و امور به شکل بهتری پیش برود.
بیشتر ببینید . . .
-
فرشید شکرخدایی: میز خدمت سرمایهگذاری در اتاق ایران ایجاد میشود
-
پیوستن به FATF و ارتباط با بانکهای بینالمللی باعث تسهیل انتقال سرمایه به کشور خواهد شد
-
ششمین همایش تأمین مالی، فرصت تعامل بخش خصوصی و متولیان بازار 14 بهمن برگزار میشود
-
رتبهبندی شرکتهای کشورهای اسلامی، به تسهیل تجارت آنها منجر خواهد شد | تا پایان 2025 حدود 10 هزار شرکت به پلتفرم IC-CRS میپیوندند
-
ثبتنام در سامانه رتبهبندی شرکتهای کشورهای اسلامی 20 دی آغاز میشود